Nieuws

FaberExposize visualiseert 3D objecten

3D modellen laten printen

Sinds kort is het bij ons mogelijk om 3D-objecten te laten printen. Naast kunstobjecten kunnen wij ook andere functionele modellen maken. Denk hierbij aan prototypes, samples, mock-ups, spectaculars, bustes, spuitgietmallen (voor grotere series), (new) product blow-ups, components, give-aways, doosletters voor lichtreclame of bijvoorbeeld interieurobjecten.

Wat is een 3D-print? Een 3D-object kan op verschillende manieren geprint worden. Wij gebruiken (PLA) filament, een kunststof draad voor het printen van 3D-modellen. Het filament komt via een spoel in de printkop terecht. In de printkop wordt het filament gesmolten en laagje voor laagje opgestapeld tot het juiste object ontstaat. Overigens is ons filament volledig recyclebaar. Ons (PLA) filament bestaat namelijk uit groene hernieuwbare bronnen die polymelkzuur creëren.

Hoe ontstaat mijn ontwerp? Wij kunnen u van A tot Z in dit proces begeleiden. Het begint uiteraard met een idee. Vanuit dat idee ontstaat een ontwerp (design). Het is ook mogelijk om bestaande objecten door te vergroten naar de gewenste maat. Na accoord slicen wij het ontwerp met een speciaal 3D-programma die gekoppeld is met de printer. Na het printen is de laatste stap: ‘finishen’. Eigenlijk is dit finetunen van het object. Wij printen in een uni-kleur. Voor sommige objecten is dat prima, andere items moeten full colour realistisch zijn. Onze opties voor het afwerken: ongekleurd, airbrushen, wrappen of spuiten.

Hoe snel heb ik mijn 3D-print? De snelheid van printen is afhankelijk van de complexiteit van het object. De snelheid wordt ook bepaald door de dikte van de laagjes van het filament. Daarom is het ontwerp de belangrijkste stap. Hoe dunner de laagjes hoe sneller het object ontstaat. Heeft de ontwerper toch gekozen om dikkere laagjes te printen omdat het ontwerp daardoor een betere kwaliteit heeft? Geen probleem. Onze printer print 24/7.

Geïnteresseerd?

Wij adviseren u graag